Wat is gebitserosie?
Door zuren uit bijvoorbeeld frisdranken, bepaalde voedingsmiddelen of maagzuur kan het tandglazuur opgelost worden. Dit noemen we gebitserosie (of tanderosie). Dit is een serieus probleem, omdat het verdwenen glazuur niet meer terugkomt. Door de tanderosie wordt het oppervlak van de tand zacht wat gebitsslijtage bevorderd.
Onze voedingsgewoonten zijn de laatste jaren sterk veranderd. Frisdranken en sportdranken worden zeer geregeld gedronken. Dit kan bijdragen aan slijtage door tanderosie. Nu is gebitsslijtage deels ook een natuurlijk fenomeen. Het is vanzelfsprekend dat je gebit slijt, omdat je het gebruikt. Door tanderosie wordt de slijtage versneld. Vaak gebeurt dit al bij kinderen en jongeren, waardoor er op jonge leeftijd veel tandglazuur verloren gaat. Het is van belang deze versnelling te stoppen.
Hoe kun je gebitserosie tegengaan?
Frisdranken, light frisdranken, vruchtensappen, zuur fruit, zure voedingsmiddelen als mayonaise, augurken, uitjes, citroenzuur of azijnzuur bevatten allemaal een zeer hoge zuurgraad die het tandglazuur aantast. Je kunt frisdranken beter inwisselen voor thee en koffie (zonder suiker) en melk. Daarnaast is verstandig om het aantal zure eet- en drinkmomenten te beperken. Ook de tijd dat je zure producten in je mond houdt is bepalend.
Niet alleen ons eetgedrag heeft invloed op de slijtage van ons gebit, ook onze gewoonte kunnen daaraan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan nagelbijten, kluiven op een pen of potlood, of je tanden als een schaar gebruiken. Door deze gewoontes af te leren, bescherm je je gebit. Als je daar ook nog een goede gebitverzorging aan toevoegt (tandenpoetsen en flossen) help je jezelf aan een gezonde mond.
Heb je ’s nachts last van tandenknarsen? We helpen je graag om te kijken hoe we dit probleem kunnen aanpakken. Maak hier een afspraak met onze mondhygiënist.